orzechy nerkowca

Chrup śmiało, czyli dlaczego warto regularnie sięgać po orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca są powszechnie doceniane z uwagi na walory smakowe, których z pewnością im nie brakuje. Entuzjastom tej chrupiącej przekąski można śmiało przekazać również inną dobrą wiadomość: po orzechy nerkowca warto sięgać nie tylko z uwagi na przyjemne bodźce smakowe, ale także liczne korzyści zdrowotne, jakie płyną z ich regularnego spożywania. Za jakie konkretnie wartości prozdrowotne warto pokochać orzechy nerkowca, a tym samym – dlaczego wprowadzić je do diety na stałe?

Choroby cywilizacyjne “stop”!

Choroby układu krążenia od lat pozostają najczęstszym powodem śmierci Polek i Polaków. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy jest utrzymujący się przez dłuższy czas w organizmie wysoki poziom “złego” cholesterolu, który często prowadzi do rozwoju miażdżycy, skąd już prosta droga do choroby wieńcowej. Proces ten może powstrzymać właściwe odżywianie – jego nieodzowną częścią jest nie tylko unikanie obfitujących w nasycone tłuszcze potraw, ale też przyjmowanie składników obniżających poziom “złego” cholesterolu, do których należą właśnie orzechy nerkowca. Chrupiące kąski zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjające regulacji cholesterolu, dbając przy tym o właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Coś dla wyglądu

W orzechach nerkowca kryje się wiele zdrowotnych wspaniałości, czyli cennych witamin i minerałów. Wśród nich znajdziemy takie składniki jak witamina E, fosfor oraz cynk. Przyczyniają się one do budowania zdrowia włosów i paznokci; wzmacniają je i odżywiają, dzięki czemu powstrzymują ich nadmierne łamanie. Regularne spożycie orzechów nerkowca jest także ważnym sprzymierzeńcem w walce z niedoskonałościami cery, co w sposób szczególny docenią osoby borykające się z trądzikiem.

Mocne nerwy

Orzechy nerkowca obfitują w witaminy z grupy B, co czyni je źródłem wsparcia dla prawidłowych funkcji układu nerwowego. Witaminy te regulują jego pracę między innymi poprzez udział w procesie tworzenia nowych komórek. Poprawiają przy tym pamięć i koncentrację; są sprzymierzeńcem w walce z bezsennością i stresem. Pomagają także w dolegliwościach nerwobólowych.