Pielęgnacja ekspresów JURA

Pierwsze uruchomienie ekspresu Jura Proffesional
  • Należy przeczytać instrukcję obsługi ekspresu do kawy przed przystąpieniem do uruchamiania urządzenia i i zastosować się do niej.
  • Przy pierwszym uruchomieniu należy ustawić język. W tym celu wybrać opcję „polski”.
  • Jeśli podczas pierwszego uruchomienia ekspresu do kawy Jura wyświetlany jest wielokrotnie napis „Napełnij system”, a proces nie jest prawidłowo wykonywany, należy napełnić zbiornik wody ciepłą wodą.

Codzienna eksploatacja ekspresu Jura Proffesional

  • Lejek do napełniania nie jest zbiornikiem na kawę mieloną. Nie wolno wsypywać do niego w żadnym wypadku więcej kawy niż dwie płaskie łyżeczki kawy (lub jedną płaską łyżeczkę do dozowania w przypadku niektórych urządzeń linii ENA).. Do lejka można wsypywać wyłącznie kawę mieloną, nie wolno wsypywać sproszkowanej czekolady, kawy liofilizowanej ani produktów zastępujących kawę typu kawa zbożowa.
  • Nie należy używać ziaren kawy wzbogaconych dodatkami ani karmelizowanych. Do pojemnika na ziarna należy wsypywać wyłącznie prażone ziarna kawy, których nie poddawano dalszej obróbce.
  • Zbiornik na świeżą wodę napełnia się po wyjęciu z urządzenia.
  • Pojemnik na fusy należy opróżniać zawsze po włączeniu urządzenia. Tylko w ten sposób nastąpi wyzerowanie licznika fusów.
  • Nie wolno wyciągać tacki na nadmiar wody ani pojemnika na fusy, dopóki słychać „odgłosy” pracy urządzenia.

Konserwacja ekspresu do kawy

  • Należy stosować wyłącznie oryginalne produkty do konserwacji firmy JURA. Stosowanie niewłaściwych środków czyszczących i środków do usuwania wapnia może spowodować uszkodzenie ekspresu do kawy oraz przedostanie się pozostałości tych środków do wody. Tylko oryginalne produkty do konserwacji firmy JURA są optymalnie dostosowane do zintegrowanych programów konserwacyjnych ekspresu automatycznego JURA Professional
  • Usuwanie kamienia z urządzenia:
    Nie wolno stosować płynnych środków do usuwania kamienia. Tylko specjalne tabletki do odkamieniania firmy JURA gwarantują odpowiedni efekt i pracę ekspresu bez zakłóceń. Jeśli korzystacie Państwo z wkładu filtra CLARIS przed przystąpieniem do programu odwapniania ekspresu do kawy koniecznie trzeba wyjąć i dezaktywować wkład.

Czyszczenie i odkamienianie ekspresów do kawy JURA potwierdzona certyfikatem TÜV

Utrzymanie higieny w ekspresie do kawy jest łatwe dzięki oryginalnym produktom do konserwacji firmy Jura dokładnie dostrojonym do elektronicznych programów czyszczących w automatycznych ekspresach do kawy Jura Professional. Dzięki filtrom CLARIS, tabletkom czyszczącym oraz środkom do odkamieniania ekspresów JURA, ekspres jest zawsze czysty i gotowy do pracy

Niezależna międzynarodowa jednostka badawcza TÜV Rheinland przyznała automatycznym ekspresom do kawy JURA certyfikat świadczący o spełnianiu surowych norm higieny pod względem mikrobiologicznym.

Nie ma problemów z kamieniem w ekspresie do kawy JURA dzięki CLARIS

Wydzielanie się kamienia w trakcie grzania wody może zmienić właściwości ekspresu do kawy. Zwężenia w przewodach zmniejszają wydajność ekspresu, wydłużają czas grzania wody przez co zwiększają zużycie prądu i mogą w końcu doprowadzić do awarii ekspresu. Minerały zawarte w niewielkich ilościach w wodzie są ważnym nośnikiem smaku jednak ich nadmiar nie tylko powoduje osadzanie się kamienia ale również nadają posmak wpływający negatywnie na wartości smakowe kawy. Zakłócenia mechaniczne procesu grzania wody wywołane kamieniem skutkują również wahaniami temperatury wody i utrudniają optymalne parzenie kawy oraz uzyskanie pełnego aromatu.

Aby uniknąć problemów z kamieniem wystarczy w automatycznych ekspresach do kawy JURA Professional stosować filtry CLARIS

Oprócz wapnia, minerałów i związków fluorów w wodzie bieżącej znajdują się w wielu miejscach śladowe ilości ołowiu, miedzi, aluminium i chloru. Filtr CLARIS jest umieszczony bezpośrednio w zbiorniku wody filtrując ją przed każdym parzeniem kawy . Szkodliwe substancje są usuwane  jednocześnie w wodzie pozostają związki fluoru będące nośnikami smaku parzonej kawy. Woda jest idealnie przefiltrowana, w trakcie jej grzania nie osadza się kamień więc nie trzeba tracić czasu na jego usuwanie. Optymalny skład wody pozwala w pełni rozwinąć walory smaku i aromatu parzonej kawy.

Odkamienianie ekspresu do kawy: dlaczego trzeba to robić?

Podczas podgrzewania wody osadza się kamień. Zwężone poprzez kamień przewody nie tylko wydłużają czas podgrzewania, zwiększając przez to zużycie prądu, lecz także mogą doprowadzić do całkowitej awarii urządzenia. Kamień szkodzi jednak nie tylko ekspresowi automatycznemu, lecz wypływa również negatywnie na smak kawy. Chociaż wapń w niewielkich ilościach służy jako ważny nośnik smaku, jego zbyt duża ilość nadaje wodzie pewien posmak i utrudnia – także z powodu wahających się temperatur wody – optymalne rozwinięcie aromatu kawy.

Czyszczenie systemu spieniającego mleko w automatycznych ekspresach do kawy JURA Professional

Kawy z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej takie jak macchiato, cappuccino, espresso macchiato czy latte wymagają użycia systemu do podgrzewania i spieniania mleka. Zawarte w mleku tłuszcze i białka trzeba usuwać z tego systemu regularnie aby zachować odpowiednią higienę i otrzymać zawsze znakomitą mleczną kawę. Specjalny stworzony w firmie JURA środek czyszczący cappuccinatore w połączeniu z automatycznym procesem czyszczenia ekspresów do kawy JURA pozwala łatwo bez wysiłku oczyszczać przewody i utrzymać najwyższe standardy higieny.